99+ Kneiterlijst HomepageHeader
Meetlap
De gallerij der Groten, de illustere KneiterKoningen door de jaren heen met de net-niet en de net wél metersnoekbaarzen en de sterke verhalen die erbij horen. De joekels, dikke beren, bakken en aan de bodem klevende zandzakken. Lucioperca's met mos op de rug. Megazanders met knokige, oude koppen en een lepe blik in de ogen. Kribklevers met afgesleten vinnen en krassen, butsen en wonden op het oude vissenlijf. Die échte kneiters waar we avondvullend over kunnen praten maar die zich zo verdomde lastig laten vangen. Grote oud-hollandsche snoekbaarzen van het kaliber stekelvarken, koelkast en megakneiter waarvan je 's nachts droomt en badend in het zweet wakker wordt omdat je de vis van je leven haakte en vervolgens verspeelde... Vangsten waarvoor je 's ochtends véél te vroeg je bed uit komt en de hele dag - in je regenpak - in een bootje gaat zitten. De ultieme vangsten waar we het stiekum allemaal voor doen en waarvoor we elke week tóch weer het water op gaan... De 99 cm+ koningsijst, een eeuwig-geldend overzicht van de allergrootste, -dikste en -mooiste snoekbaarzen, gevangen door de mannen, vrouwen, vrienden en instappers van snoekbaarspeutergezelschap De Kneiterkoning.
Snoekbaars Igor 105
Snoekbaars Igor 105

105 cm (= PR!); Igor, 16 oktober 2018

105 cm... ze bestaan dus echt! Tot op heden de grootste Kneiterkoning-snoekbaars ooit! Puntgave vis voor haar lengte. Igor was een avond alleen op pad en tikte die avond een belachelijk rijtje dikke vissen de boot in waaronder ook nog een 92 en 97,5 cm!!! Goed gemeten, gefotografeerd en op briljante wijze selfie gefilmd (zie YouTube filmpje)! Deze vis was van oktober 2018 tot juni 2022 het officiële Nederlands Record, wat nu op 106 cm staat. De lat ligt hoog maar voor alle KneiterJunkiez geldt: "Catch it bigger or die trying"!
YouTube button
Snoekbaars Dick 105
Snoekbaars Dick 105

105 cm (= PR!); Dick, 29 maart 2022

Zat bij pelagic piloot Marco Cleton in de boot. Na ontelbare uren op het water voor de 90+ snoekbaars zonder het gewenste resultaat bleven ze erin geloven en bleven gaan voor die ene... Ook deze avond werd de snoekbaarzen weer vervloekt voor hun kunstaas-ontwijkend gedrag... tot deze ineens in beeld kwam. Dachten eerst dat ze met een snoek aan het stoeien waren maar kregen de verrassing van hun leven!
Saillant detail 1: mocht een paar weken daarvoor wel al met zijn eerste 90+er en PR van 94,5 cm op de foto bij Raymond in de boot! Saillant detail 2: dezelfde avond werd bij Igor in de boot een 100,5 cm monster gevangen door Pim Busker, zie ook ergens op deze pagina.
Snoekbaars Robert 104
Snoekbaars Robert 104
Snoekbaars Robert 104

104 cm (= PR!); Robert, 11 september 2021

Puntgaaf monster uit de grote plas. Geen schub verkeerd... een vis die in aanmerking komt om nog eens te vangen maar dan een paar centimeter groter. Gevangen tijdens een knetterende halfwatersessie in het donker waarbij twee grote shads al vijf minuten voor haar neus hingen voordat ze er ineens, uit het niets, op klapte! Dezelfde avond lag er ook nog een 96 cm in de boot voor schepkoning Gerbo!
Snoekbaars Rick 104

104 cm (= PR!); Rick, 13 december 2018

Schitterend, zeer zwaar riviervarken voor Koning Rick! Dikke dreun op de bijhengel (wat al zó vaak gebeurde; what else is new?) Tijdens een piekje in de waterafvoer, altijd gevaarlijk! De kneitercommissie schat dit bijzonder dikke monster toch op een slordige 13 à 14 kilo....de omstandigheden waren goed, zie ook het monster van Jesse hiernaast: gevangen tijdens dezelfde periode!
Snoekbaars Jesse 103,5
Snoekbaars Jesse 103,5
Snoekbaars Jesse 103,5

103,5 cm (= PR!); Jesse, 6 december 2018

Wekkertje stond zeer vroeg die dag en ondanks de file als eerste in het donker het water op, om dé topstek ‘vers te claimen’! Eerste drift, na 10 minuten vissen, een kiezelharde aanbeet op de bijhengel... mission accomplished! Bruut gaaf riviermonster gevangen tijdens de eerste vloedgolf dat najaar, dé omstandigheden om een monster te haken! Mooi, groen pannekoek-signaal was op de bodem zichtbaar! Vis werd een week later wéér gehaakt op de dezelfde stek!
> Lees het C&R&C&R-artikel hier
Snoekbaars Jesse 103,5

103,5 cm (= PR!); Jesse, 10 december 2018

Ongelooflijk C&R&C&R verhaal: je PR dubbelen in één week tijd op de dezelfde stek! (zie de 103,5 cm van 6 december 2018). Pannekoek-signaal lag er nog steeds maar wilde 'm 's ochtends 'nie vatten'. Later op de middag liet ze zich toch verleiden. Een gortdroog tikje deed de hengel opnieuw buigen en toen ze bovenkwam had Jesse eigenlijk meteen al het vermoeden dat dit wel eens hetzelfde monster als de week ervoor was..! Was eigenlijk bedoeld voor vismaat & schepmaster Roel maar die voelde niks voor een 'tweedehands metervisje'.
> Lees het C&R&C&R-artikel hier
Snoekbaars Gerben 103,3
Snoekbaars Gerben 103,3

103,3 cm (= PR!); Gerben, Nieuwjaarsdag 2021

De beste wensen van alle Kneiterkoningen werden op de eerste dag van 2021 al verhoord met deze snoekbaars-overgroot-oma. Waarschijnlijk de oudste vis en de koningin van de rivierplas. Pakte een zelfgeknutseld shadje en dacht eerst vast te zitten aan een snauck. Zat alleen in de boot dus selfservice schepdienst maar gelukkig lagen er een paar Kneiterkoningen in de buurt voor het opnemen van het bewijsmateriaal... "Kom hierrrr, monsterrrrr in het mandjuuuhhh" galmde het over het water... Gast Pieter was tijdens de vangst van dit monster onderweg om in te stappen en mistte het spektakel...
YouTube button
Snoekbaars Mees 103
Snoekbaars Mees 103
Snoekbaars Mees 103

103 cm (= PR!); Mees, 16 juni 2020

Prachtige rivierknol gevangen aan dropshot-met-voorn-montage. Übercool C&R&C&R&C&R-verhaal: deze megakneiter werd in de herfst van 2015 ook al twee keer, kort achter elkaar, gevangen op dezelfde stek door Igor en Gerben, destijds gemeten op 98 cm en dus nog eens 5 centimeter gegroeid in krap vijf jaar tijd! (Zie foto #3). Catch en Release prachtig in beeld gebracht door Papa Charly, zie Youtube filmpje!
> Lees het C&R&C&R-artikel hier
YouTube button
Snoekbaars KeesJan 103

103 cm (= PR!); Kees-Jan, 8 november 2015

Herfst 2015: ongekend veel grote vissen werden er gevangen. Zat een dagje bij Robbert 'Butcher' Poelwijk in de boot en kreeg een poeier op een zelfgmaakte shad aan de bijhengel. Alle zeilen moesten worden bijgezet om de vis te landen want de boot vloog door de stroming en wind alle kanten op.... Oude, gehavende rivierbak. Kees-Jan de 'Golddigger': de gast aan boord vangt zijn eerste 90+ vis!
Snoekbaars Casper 102,7
Snoekbaars Casper 102,7

102,7 cm (= PR!); Casper, 28 mei 2017

Ging met vismaat Robert Noorlander een avondje pelagisch op meerval met wormen... al snel bleken die niet aanwezig te zijn maar kwamen in een heel nest grote snoekbaarzen terecht! Die waren actief en bijzonder gretig en zo beleefden zij een onvergetelijke avond met een belachelijk rijtje dikke zanders in de boot waarvan 6 stuks de 90 cm passeerden! Gevangen aan een zware jerkbait-pook bedoeld voor de meerval, ging toch effe lekker krom!
Snoekbaars Eric 102,7
Snoekbaars Eric 102,7
Snoekbaars Eric 102,7
Snoekbaars Eric 102,7

102,7 cm (= PR!); Eric, 11 maart 2009

Eindelijk, na 9 jaar Kneiterlijst kwam er dan toch eentje boven, destijds eigenlijk de eerste, échte meter op de Kneiterlijst! En wat voor één... oogverblindend monster, geen schubje verkeerd. Ze zaten er die dag lekker in want er kwamen nog twee 90+ vissen aan boord die dag, waaronder een 92 cm en een ruim 10 kg+/96 cm vis voor vismaat Peter. Kreeg door zijn rivierkunstjes zo'n legendarische status dat er kribje op de grote rivier naar hem werd vernoemd; het zogenaamde 'Bemmelkribbetje', een mosselbankje waar al héél veel dikke vissen voor gaas gingen...
Snoekbaars Gerben 102,5
Snoekbaars Gerben 102,5
2 / 2
Snoekbaars Gerben 102,5

102,5 cm ; Gerben, 10 januari 2016

IJzersterk verhaal: voor de allereerste keer mee pelagisch vissen bij Koning Casper in de boot om eens te kijken of deze visserij wat zou zijn... een droomsessie met de vangst van deze beer maar ook nog eens een zware 97 cm joekel! KneiterKoning level 3 completed! Dikke 10 kg+ koelkast op grote, groene SlugGo. Het Tica Baitcastertje kraakte als nooit tevoren. Heeft daarna nog maanden gedroomd over groene sonarstrepen... Deze dag betekende een keerpunt in de Kneiterlijst-geschiedenis en ontketende het pelagic vissen bij menig  KneiterJunkie!
Snoekbaars Henk 102,5
Snoekbaars Henk 102,5

102,5 cm (= PR!); Henk, 10 november 2014

Enorm gave, vadsige rivierjoekel... gevangen aan FT shadje bij Peter in de boot! Tweede meterbak in twee dagen tijd, tijdens een periode waarbij het water ouderwets door de grote rivier kolkte... dat kan geen toeval zijn (zie ook Charles 101 cm). PR verbeterd met maar liefst 8,5 hele centimeters!
Snoekbaars Jesse 102,5
Snoekbaars Jesse 102,5
Snoekbaars Jesse 102,5

102,5 cm; Jesse, 18 november 2012

Taaie dag op de grote rivier werd goed gemaakt doordat de grote, groene SlugGo op de bijhengel aan het einde van de middag - toen 'ie niet meer werd verwacht - weer 'ns genadeloos dubbelsloeg!!! Oude kribklever uit de buitencategorie. Ving zijn destijds eerste meter op de dag van de jarige Kneiterhelpdesk, waarbij de telefoon ontplofte van enthousiasme!
Snoekbaars Robert 102,3

102,3 cm; Robert, februari 2002

De oudste foto uit het lijstje, nog uit het analoge tijdperk! Robert won destijds op 17 jarige leeftijd, in 2001, samen met zijn vader de NKS finale op de IJssel en namen een Lund boot mee naar huis! Het jaar daarna vistte hij op zijn thuiswater en ving dit kasteel werpend! Ja, hij was zijn tijd ver vooruit! Omdat hij alleen was (adrenaline spoot uit z'n oren) propte hij de vis in de bun en belde zijn vader die direct foto's kwam maken! Deze vis was destijds één van de weinige, écht betrouwbaar gemeten metersnoekbaarzen waar heel veel snoekbaarsvissers zich aan vergaapten, inlusief de kneiterjunkies op deze pagina!
Snoekbaars Raymond 102

102 cm (= PR!); Raymond, 5 maart 2020

Maakte sinds het begin van het pelagische tijdperk zeer fanatiek jacht op zijn metervis en na een ongelooflijk aantal 90+ vissen op zijn naam was daar dan toch eindelijk zijn dik verdiende meterzander! Oud kuitfabriekje met afgerafelde staart en doorleefde karakterkop, waarschijnlijk op weg naar de paaigronden.
YouTube button
Snoekbaars Igor 102

102 cm; Igor, 3 december 2019

Verbleef aan paar maanden in een huurhuisje aan het Hollands Diep om eens te kijken of een permanent verblijf aan het viswater hem zou bevallen en werd de eerste week meteen aangenaam verrast door dit monster! Geen wonder dat Igor daar is neergestreken en nu permanent aan het water woont (en werkt).
Snoekbaars Cees 102

102 cm (= PR!); Cees, 4 januari 2018

Tweede meterzander en PR voor Cees! gevangen tijdens hoogwatergolf op de rivier. Voor de kenners: 'Arie in de basis'! 'Cees zei het 's ochtends al in de auto tegen zijn medestrijders Rick en Maickel: "hengel met twee handen vasthouden vandaag"! Vertikaal gevangen van de bodem en liet hiermee de pelagic boys een poepie ruiken want deze megakneiter was grootste van het seizoen!
Snoekbaars Gerben 101,5
Snoekbaars Gerben 101,5
Snoekbaars Gerben 101,5

101,5 cm; Koen, 9 februari 2022

Dagje verticalen op de hoogwater-rivier eindigde op een bizarre manier: waren de boot al een beetje aan het opruimen om te stoppen, was de handhengel al aan het binnendraaien maar had de bijhengel nog in de steun staan en toen gebeurrde het; op het sonarscherm kwam ineens wat los van de bodem en ‘pingggg’ zei de bijhengel... dacht eerst aan een snoek door de enkele zware runs maar het werd (gelukkig) een prachtig, dik riviermonster uit de buitencategorie!
Snoekbaars Gerben 101,5
Snoekbaars Gerben 101,5
Snoekbaars Bas 102

101,5 cm; Gerben, 19 november 2017

Tweede metervis in het blauwe Lundje van Igor in twee weken tijd (zie ook Igor met 101 cm)! Zinderende avondsessie met vier dikke joekels in de boot. Beukte een enorme shad met schoepstaart naar binnen na twintig minuten gejojo met verschillend groot rubber boven haar kop. Zéér opmerkelijk C&R&C&R verhaal: deze vis werd 3 jaar later teruggevangen door Belly-Baas Bas Meeuwenoord op 102 cm, amper meer gegroeid dus en duidelijk op haar retour... (zie foto #3)
YouTube button
Snoekbaars Robert 101,3
Snoekbaars Robert 101,3

101,3 cm; Robert, 14 februari 2020

Bizarre dag tijdens periode met goeie afvoer op de rivier. Ongekend rijtje dikke vissen in de boot waaronder 89 cm, 91 cm en 92 cm.... in eerste instantie verkeerd gemeten op een ondeugdelijke, frauduleuze meetlap. Vis werd als 106 cm aangemeld als NL record maar bleek uiteindelijk ‘maar’ 101,3 cm... Desalniettemin een zeer fraai exemplaar uit de Kneitereredivisie!
YouTube button
Snoekbaars Casper 101,2

101,2 cm; Casper, 9 augustus 2015

Was degene die het halwatervissen als één van de eersten serieus aanpakte in Nederland en beet zich tijdens zijn zomervakantie volledig vast in deze visserij met onder andere deze metervis als resultaat. Moest er wel een half uur achteraan voordat ze geïrriteerd genoeg was en de shad te grazen nam! Sonartechnisch gezien alweer een klassieker: werd gevangen met behulp van de Lowrance 2d groene strepen-trekker!
Snoekbaars Robert 101

101 cm; Robert, 13 oktober 2020

Avondje pelagic sharpshooting voor gevorderden met een behoorlijk rijtje dikke vissen en deze slanke kers op de taart. Het bizarre seizoen van 'de MaasBaas' die alle records verpulverde en werkelijk de ene na de andere kneiter aan zijn hengel reeg: 145 stuks 80+ers waarvan 45 stuks 90+, waarvan twee metervissen!. Op dezelfde avond, rond hetzelfde tijdstip en op hetzelfde water mocht er in de Bananenboot eentje van 99,5 cm op de foto! (zie onder). Blijkbaar een bijtmomentje.
Snoekbaars Bas 101
Snoekbaars Bas 101

101 cm (= PR!); Bas, 8 november 2019

Hét seizoen van King Bassie! Maakte veel pelagische vlieguren die herfst en de beloning kwam in vorm van dit monster. Gelukkig was Koning Igor in de buurt voor maken van de foto's en het assisteren bij het onthaken want de shad zat volledig verstopt in haar strot. Een prachtig PR voor Bas die in één seizoen zijn PR van 96 naar 97, naar 100 en vervolgens naar 101 cm opkrikte... ving tussendoor ook nog een vis van 99,9 cm! Mwoahhh.... King Bassie zat er lekker in!!
Snoekbaars Jeroen 101
Snoekbaars Jeroen 101

101 cm (= PR!); Jeroen, 6 januari 2017

Jeroen ving deze klerenkast werpend vanuit de boot van Raymond Dekker.
Aan deze rivierkneiter kleeft een bizar C&R&C&R&C&R verhaal: zij werd in dezelfde periode nog 2x gevangen door andere vissers (zie hierna, Jesse 101 cm, 29 december 2017), en éénmaal door iemand die dit monster vanaf de kant haakte en op 110 cm mat, wat later werd ontkracht; zie foto's bij de vis van Jesse. > Lees het C&R&C&R-artikel hier
Snoekbaars Jesse 101
Snoekbaars Jesse 101
Snoekbaars Jesse 101

101 cm; Jesse, 29 december 2016

Mooie, bonkige rivierkneiter in een typerende grijze, troosteloze, winterse setting! Zeer taaie dag: om 16:30 uur stond de teller, na een volle dag vissen, op slechts 2 herringen… Doorzetten loont en in de schemer plots die verlossende beuk en een heerlijk zoet toetje!
Aan deze rivierkneiter kleeft een bizar C&R&C&R verhaal: zij werd in dezelfde periode nog 2x gevangen door andere vissers: éénmaal werpend vanuit de boot (zie Jeroen met 101 cm, 6 januari 2018) en éénmaal vanaf de kant door iemand die haar op 110 cm mat...! Iets te overdreven nadat we de foto van Jesse op de meetplank aanschouwden (foto #3)!
> Lees het C&R&C&R-artikel hier
Snoekbaars Igor 101

101 cm; Igor, 7 november 2017

Deze metervis hing al een paar maanden in de lucht tijdens zijn bizarre recordseizoen waarin hij de ene na de andere 90+er aan zijn hengel reeg. Gevangen in het donker met zijn eigen gebakken rood-zwarte Fin-S replicaatje. Igor 'de onverzadigbare': bracht dat jaar meer uren op het water door dan dat hij thuis was en vistte vele nachten door voor deze ultieme beloning! Zette tevens het Nederlands Record 'Aantal-Uren-Vissen -Zonder-Beet' neer op ruim 24 uur!
YouTube button
Snoekbaars Casper 101

101 cm; Casper, 28 mei 2012

Vertikalend gevangen tijdens de opening van het seizoen. Kreeg een enorme opsodemieter op een klein shadje en gaf gas als een dolle! Schitterende, ouwe 'bottomdweller'. Check de volledig recht-afgeschuurde staart. Stokoude dame met bonkige, doorleefde karakterkop.
Snoekbaars Robbert 101
noekbaars Robbert 101

101 cm (= PR!); Charles, 9 november 2014

Prachtige meterbak gevangen op zijn favoriete kneiter-slachtmethode: een grote voorn op sleeplood-montage. Twee doldwaze dagen (zie ook Henk met 102,5 cm!) tijdens hoogwaterperiode op de grote rivier. PR verbetering met 6 hele centimeters! Op dezelfde dag zaten een aantal KneiterKoningkjes zich te verkneukelen tijdens de NKS Finale op de Amer: die andere rivier die amper stroomde op dat moment...
Snoekbaars Robbert 101
noekbaars Robbert 101
noekbaars Robbert 101

101 cm (= PR!); Robbert, 30 mei 2009

De 10-jarige K'lijst werd op de eerste dag van het seizoen meteen opgesierd met een echte meterzander! Gevangen aan de bijhengel met klein, groen SlugGo'tje! De start van het seizoen begon nog nooit zo voortvarend! Werd onder luid applaus van een aantal stikjaloerze medeKneiterJunkiez bekeken, gefotografeerd, goedgekeurd en teruggezet...
C&R&C&R-vis, ongelooflijk verhaal: werd pas 12 jaar na dato (na een tip aan de Kneiterhelpdesk van Robbert zelf!) als terugvangst gematched met de 101 cm van Wim, zie hierna. Robbert ving deze rivierbak ruim een jaar later terug. In hetzelfde kribvak!
Snoekbaars Wim 101

101 cm (= PR!); Wim, 25 juni 2008

Mocht als 65 jarige 'opstapper' een dagje mee met Kees Hoogervorst (†). Maakte een onverwacht driftje over de ondiepte en... klabam!! Tweede meter in de boot van K'lijst-kapitein. Je neemt ze mee hè, die opstappers... Deze vis werd pas 12 jaar na dato, na een tip aan de Kneiterhelpdesk van Robbert, als terugvangst gematched met de 101 cm van Robbert zelf, zie hiervoor. Wim ving deze rivierbak ruim een jaar eerder. Saillant detail: In hetzelfde kribvak!
Snoekbaars Pieter 100,5
Snoekbaars Pieter 100,5
Snoekbaars Pieter 100,5

100,5 cm (= PR!); Pieter, 10 april 2022

Gingen een avondje op de meerval met wormen maar kwamen weer eens bedrogen uit met de gootste buiten-het-seizoen-beer ooit gevangen! Mooi verhaal: de vis tikte de eerste maal het aas weg en bleef niet plakken. Na enige tijd pakte ze voor de 2e keer en bleef toen wél hangen maar lostte na een strak potje touwtrekken op 3 meter onder de boot, Pieter 'flabbergasted' achterlatend, denkend aan wéér een dikke snoek! Chauffeur MaasBaas hield de vis in de smiezen en bleef de vis volgen. De vis pakte - niet te geloven- voor een 3e keer kneiterhard! Schrokken zich een hoedje toen ze bovenkwam... tóch een snoekbaars!!!
Snoekbaars Pim 100,5

100,5 cm (= PR!); Pim, 29 maart 2022

Pim was een avondje te gast bij Igor in de boot voor een avondje kneiterknallen op halfwater en mocht na maar liefst 22 jaar zijn PR verbeteren van 91 cm naar 100 en een halve centimeter. Was de weken ervoor ook al een paar keer meegeweest voor een paar hele mooie 80+ers maar dit was toch effe van een ander kaliber... Epische kneitertaferelen eind maart 2022, zie ook de 105 cm van Dick op dezelfde avond!!!
YouTube button
Snoekbaars Igor 100,5
Snoekbaars Igor 100,5

100,5 cm; Igor, 19 november 2021

In een tot dan toe behoorlijk taai snoekbaarsseizoen waarbij de grote vissen zich sporadisch laten zien. Maar dan is het ineens weer November... kneitermaand bij uitstek! Vis telde mee voor de Luremasters Online competitie maar deed niet mee voor de punten. Er werden in deze competitie (najaar 2021) maar liefst 13 stuks 100 cm+ vissen aangemeld, vooral uit Duitsland.
Snoekbaars Peter 100,5

100,5 cm (= PR!); Peter, 22 november 2020

Avondje kneiteren op halfwater. Maakte al heeeeeeel veeeeeel uren voor de ultieme beloning.... Was alleen die avond maar gelukkig lagen Pieter & Gerbo van het kneiterhelpdesk-team in de buurt om bewijsmateriaal te maken! Klein menneke met enorme joekel in z'n kladden.
Snoekbaars Robert 100,3
Snoekbaars Robert 100,3
Snoekbaars Robert 100,3
Snoekbaars Robert 100,3

100,3 cm; Robert, 27 maart 2020

Schitterende, puntgave, dikke metervis uit een rivierplas... tweede metervis in een paar maanden tijd (zie Robert met 101,3 cm; 14-2-2020). Taaie dag met het typisch verloop waarbij je één dikke kans krijgt en die móet dan verzilverd moet worden! De vis was namelijk bedoeld voor gast aan boord René maar die liet zijn kans verstek lopen omdat hij even een telefoontje moest plegen... doet 'ie nooooooooooooit meer.
YouTube button
Snoekbaars Rick 100,2
Snoekbaars Rick 100,2

100,2 cm (= PR!); Rick, 26 februari 2015

Een paar dagen feest op het bekendste stekelbaarzenwater van Nederland, onbegrijpelijk waarom ze op dergelijke wateren zo weinig gevangen worden maar ineens waren ze er. Opvallend genoeg kwamen er die dagen zomaar een rijtje dikke vissen in de boot waaronder nog een paar 90+vissen. Prachtig, bijna rivierachtig monsterkasteel, gevangen op de bijhengel (Voor de kenners: 'Arie in de basis'!) PR-verbeterd met 1 hele millimeter!
Snoekbaars Cees 100,2
Snoekbaars Cees 100,2

100,2 cm (= PR!); Cees, 26 februari 2015

Werd kneiterkoning van 2012-2013 in het laatste weekend van het seizoen! Maestro Cees zette de kroon op zijn werk na 38 jaar snoekbaarsvissen! Dikke, vette klap op een groenglitterend Lunker City Salty Shakertje. Zijn schaterlach was te horen tot in Hellevoetsluis... en het bleef nog lang onrustig in huize Rits.
Snoekbaars Sander 100,2

100,2 cm (= PR!); Sander, 23 september 2007

Mocht destijds als 18 jarige 'opstapper' een dagje mee met Hengelsport De Fuik & Kneiterlijst-Godfather Ronald. Allereerste 'echte' meter in de boot van een K'lijst-kapitein en op de Kneiterlijst! Je neemt ze mee hè... Zijn bijnaam luidt sindsdien uiteraard 'MeterSander®'.
Snoekbaars Rick 100,1
Snoekbaars Rick 100,1

100,1 cm; Rick, 20 juli 2023

Twijfelde nogal waar nu dan toch weer heen te gaan met zijn opstapper. Na enig overleg met de Kneiterhelpdesk werd er toch maar gekozen om naar die lastige rivier te gaan waar aantallen mooit aan de orde zijn maar waar de kans op een dikke altijd aanwezig is. Oldskool gevangen met 'visje op het sleepie'!
Snoekbaars Rick 100,1
Snoekbaars Rick 100,1

100,1 cm; Rick, 21 juni 2013

"Zo vader, zo zoon" moet Rick hebben gedacht en kon niet achterblijven bij pa. Zo ving pa Cees een meter eind maart 2013, nu was het de beurt aan Rick in het begin van het seizoen. Aan de bijhengel met grote shad: de inmiddels legendarische 25 cm FT 'Firetiger'; een stuk kunstaas waar de 'bijhengelspecialisten' in de loop der jaren ongelooflijk veel dikke vissen op hebben gevangen!
Snoekbaars Jan 100,1

100,1 cm (= PR!); Jan, 11 december 2009

Zat bij neef Casper in de boot voor een dagje wintervissen op de rivier. Nog niet helemaal gewend aan zijn nieuwe elektromotor en door de pittige wind driften ze per ongeluk over de ondiepte in een kribvak... Classic: Jan kwam vast te zitten en Casper wilde de kunstaasredder op de lijn zetten toen het ineens tóch ging zwemmen! Schrokken zich kapot toen ze de vis zagen en hadden geen schepnet mee, na wat gestuntel hing Casper half over boord om de vis met twee handen onder de buik aan boord te hijsen! Al moest hij zelf het water in, deze moest en zou in de boot!
Snoekbaars Michiel 100
Snoekbaars Michiel 100
Snoekbaars Michiel 100

100 cm (= PR!); Michiel, 11 juli 2021

Zat als 'regular guest' weer eens bij Ronald in de boot voor een dagje kribharken... had eindelijk eens mazzel en kreeg het aan de stok met deze buitencategorie snoekbaars... zijn PR stond op 65 cm en begreep eindelijk waarom die maffe KneiterJunkiez nou elke week toch weer op kneiterjacht gaan. Tweede metervis in de boot bij Kapitein-K’lijst-Godfather Ronald in de boot (zie ook Sander met 100,2 cm). "Tja, je neemt ze mee hè, die gasten...". Verklaarde aan de Kneiterhelpdesk de volgende meter zelf te zullen vangen, daar houden we hem uiteraard aan!
Snoekbaars Robert 100

100+ cm; Joost, .... ... 20...

Joost, vertikaal- en NKS-visser van het eerste uur, vangt tijdens zijn metersnoekbaars tijdens zijn 'latere snoekperiode', een tijd waarin het bouwen van jerkbaits hoogtij viert. Gevangen tijdens een dood-aas sessie waarbij de targetvis snoek was maar de kans op een goeie snoekbaars is dan natuurlijk altijd aanwezig... hij komt als je 'm niet meer verwacht. De enige vis op dit lijstje vanaf de kant gevangen!
Snoekbaars Robert 100

100 cm; Robert, 20 maart 2020

Prachtige, dikke vis met mooi verhaal: strooide de as van zijn overleden vader uit op om een paar uur later op nagenoeg dezelfde stek deze bak te haken! Één van de hoogtepunten in het bizarre seizoen van 'De MaasBaas' die alle records verpulverde en werkelijk de ene na de andere kneiter aan zijn hengel reeg... 145 stuks 80+ers waarvan 45 stuks 90+, waarvan twee 100+ (zie ook 101 cm, 13-10-2020).
Snoekbaars Bas 100

100 cm; Bas, 30 augustus 2019

Op een mooie zomeravond tikte Bas zijn eerste meter van het jaar aan... een PR! Kneiterkoningkjes Mees en Sander waren gelukkig paraat voor wat bewijsmateriaal. Ving Later dat jaar nog een paar hele mooie waaronder een 99,9 en nógmaals een PR: 101 cm (zie hierboven!) Hét jaar van King Bassie!
Snoekbaars Mees 100

100 cm (= PR!); Mees, 24 november 2017

Kneiterkoning-kunststukje: verbeterde in twee uur tijd twee keer zijn PR! Eerst van 94 cm naar 96 cm en vervolgens naar 100 cm! Wekkertje stond al om een uur of twee in de ochtend om een paar uurtjes in het donker te kunnen vissen. Dat pakt goed uit want beide vissen gingen voor gaas in de zeer vroege, nog donkere uurtjes van deze november-herfstochtend.
YouTube button
Snoekbaars Jesse 100
Snoekbaars Jesse 100

100 cm; Jesse, 17 januari 2016

’s Morgens werd deze beer al gezien op een mooi talud, maar toonde geen interesse. Keerde 's middags terug, draaide een paar rondjes boven het talud, en uit het niets tóch die armontwrichtende rotklap! Vocht als een snoek met lange zijwaartse runs, dus de verrassing was groot toen er ineens een biels met stekels boven kwam. Tijdens prachtige, zonovergoten dag, vissend in zeer kneiterige hoogwateromstandigheden.
Snoekbaars Jesse 100
Snoekbaars Jesse 100

100 cm; Jesse, 15 juni 2013

Hoogwaterperiode begin seizoen 2013-2014. En hij was er weer bij, de man met de uitgesproken neus voor dit soort omstandigheden. Ze sprongen nog net niet vanzelf in de boot. Wat een feest die zomer! Dikke kers op de hele grote kneitertaart tijdens een paar weken hoogwaterspektakel in het begin van het seizoen, zeldzame omstandigheden waarbij menig snoekbaarvisser zijn bootrecord verbrak!
Snoekbaars Hein 99,8

99,8 cm (= PR!); Hein (†), 7 november 2004

Gevangen tijdens legendarische NKS wedstrijd op het Gooimeer. Was maar liefst 18 jaar lang het NKS record. Tot 16 juni 2022, toen ze uit de boeken werd gevist met een 101,3 cm, gevangen tijdens een NKS wedstrijd op het Hollands Diep. Hein ving ook nog een 84 cm die dag. Afgerond naar boven kan deze voor een meter doorgaan... Vissen van dergelijk kaliber werden door Hein steevast als 'De Koelkast' bestempeld.
Snoekbaars Bas 99,9

99,9 cm; Bas, 24 oktober 2019

Strak op de meetlap nèt geen meter maar afgerond naar boven mag deze vis een meter genoemd worden! Bas toverde seizoen 2019-2020 een ongekend mooi rijtje vissen in de boot: 99,9 cm, 100 cm en 101 cm!!! (zie hierboven). Een jaar waarin het op bepaalde wateren 's nachts behoorlijk druk was met vissers, niet zo gek want het rammelde van de dikke snoekbaarzen die herfst!
Snoekbaars Gerben 99,5
Snoekbaars Gerben 99,5
Snoekbaars Gerben 99,5

99,5 cm; Gerben, 13 oktober 2020

derde 99+ vis in één maand tijd! Zeer taaie avond waar de vis moeilijk te volgen was en werd vervloekt. Had net Stichting Correlatie aan de telefoon maar moest ophangen omdat er toch ineens eentje in beeld kwam kwam die wilde bijten... Was het wachten waard! Op dezelfde avond, rond hetzelfde tijdstip en op hetzelfde water ving Robert 'MaasBaas' Xhofleer een 101 cm! (zie boven). Wachten op het vaak zeer korte bijtmomentje loont de moeite!
Snoekbaars Gerben 99,5

99,5 cm; Gerben, 12 september 2020

'Club Fledermaus' vistten weer eens de donkere uurtjes in... altijd spannend. Avond met nog een paar dikke joekels in de boot. Gast aan boord MeterSander® had de vis al 20 minuten zitten plagen zonder resultaat. Toen Gerbo het uiteindelijk nog een keer probeerde met een hele grote shad met wapperstaart, werd ze wakker en kwam in actie. Prachtig, oud kasteel op haar retour.
Snoekbaars Herman 99,
Snoekbaars Herman 99,

99,3 cm (= PR!); Herman, 13 oktober 2007

Wilde die dag alleen gaan vissen maar ging als 'opstapper' spontaan een ochtendje mee in de Bananenboot, werd in het puntje gezet, liet z'n shadje een paar keer over de bodem stuiteren en... patsboem, voilà! Kneitertje vangen kan af en toe zo heerlijk eenvoudig zijn.
Snoekbaars Vincent 99

99 cm (= PR!); Vincent, 14 november 2021

Mocht een avondje als gast aan boord mee met de MaasBaas nadat een eerdere poging wat minder succesvol verliep. Waren eigenlijk van plan om een stuk te varen naar een ander plasje maar kwamen deze kneiter al na een half uurtje tegen vlakbij de helling...
YouTube button
Snoekbaars Gerben 99

99 cm; Gerben, 10 september 2020

Magere, lange vis die de meter wel gaat halen. Pakte zonder aarzelen een klein Fin-S achtig shadje... heel soms gaat het ook gewoon zoals je altijd hoopt dat het gaat! Gek weekje met 2x 99 cm+ in de boot (zie 99,5 cm; 12 september) binnen drie dagen! Zat alleen in de boot met een selfiecamera voorzien van lege batterijen. Gelukkig hadden we de iPhone-meetlapfoto nog...

99 cm; Igor, 10 augustus 2020

Even lekker een paar uurtjes vissen, niet omdat het moet maar gewoon omdat het kan ... loop naar je boot (30 meter), vaar een stukje (300 meter) en vang een kneiter (99 cm)! Soms kan het leven van een Kneiterkoning ook zo heerlijk laagdrempelig en simpel zijn....
Snoekbaars Raymond 99

99 cm; Raymond, 22 december 2019

Na een belletje naar de mobiele Kneiterheldesk die toevallig in de buurt lag, tilde Ray'ke deze net-niet-meter uit het netje... wat een kanon! Beleefde een aantal heerlijke dagen met nog enkele van dit kaliber! Na het bestuderen van de foto's bleek deze vis precies een jaar eerder gevangen te zijn door Mike (zie Mike 99 cm, hieronder). De vis was in een jaar niet meer gegroeid. 99 cm is voor sommige snoekbaarzen blijkbaar de maximale afmeting...
> Lees het C&R&C&R-artikel hier
YouTube button
Snoekbaars Igor 99

99 cm; Igor, 23 maart 2019

Lompe loeris! Één van de laatste kneiterkunstjes van Kneiterkoning Igor dat jaar tijdens de laatste weken van zijn bizarre recordseizoen! Vadsige vis met mos op de rug, Pelagic in the dark-monster! Was helaas weer eens alleen op pad, deze vis hadden we toch graag even op een 'normale' foto bij Igor in z'n kladden gezien!
Snoekbaars Mike 99
Snoekbaars Mike 99

99 cm (= PR); Mike, 9 december 2018

Stekelvarken uit de rivierplas voor Mike die bij Igor in de boot op dit bijzonder fraaie kasteel mocht aanslaan... heerlijke, dikke vis tijdens een prachtige dag met ook nog een beul van 98 cm voor Igor! Werd exact een jaar later teruggevangen door Raymond onder gelijke omstandigheden (zie hierboven)
> Lees het C&R&C&R-artikel hier
Snoekbaars Gerben 99
Snoekbaars Gerben 99

99 cm; Gerben, 3 oktober 2018

Middag-avond sessie die zeer taai verliep en waar de snoekbaarzen de meest nare verwensingen naar hun hoofd geslingerd kregen voor hun akelige kunstaas-ontwijkend gedrag. Maar uiteindelijk met een joekel die alle voorgaande nul-sessies weer snel doet vergeten...! Selfservice-schepdienst maar gelukkig lagen KneiterJunkiez Pieter & Igor in de buurt voor het bewijsmateriaal!
YouTube button
Snoekbaars Jeroen 99
Snoekbaars Jeroen 99

99 cm (= PR!); Jeroen, 15 oktober 2016

Dagje in de BananaRana bracht Jeroen een nieuw PR, allereerste vis van de dag... zaten nog aan de koffie en de gevulde koek toen er al een mooie, groene banaan op het scherm verscheen! Jeroen liet een klein, groen Fin-S shadje voor haar neus zakken... van huis uit; Boem! Werd meteen naar binnen gesnaaid...! Zat de rest van de dag wat dromerig voor zich uit te staren.
Snoekbaars Robert 99
Snoekbaars Cees 92
Snoekbaars Casper 98

99 cm (= PR!); Robert N., 29 november 2014

Gevangen aan de dodelijke, 'stille hengel'. En alweer een supercool C&R&C&R&C&R verhaal: deze oudhollandsche kribvakbewaker werd als eerste in december 2012 gevangen door Cees Rits op 92 cm (foto #2), vervolgens, in december 2013, kwam zij, gemeten op 98 cm in de boot bij Casper van der Vlies (foto #3) en weer een jaar later mocht Robert er mee op de foto... Hopelijk zien we haar ooit nóg een keer terug!
> Lees het C&R&C&R-artikel hier
Snoekbaars Ivo 99

99 cm; Ivo, 16 juli 2013

Gevangen bij kapitein Igor in de boot. Tweede vis van 99 cm gevangen door een instapper in een paar weken tijd (Zie de 99 cm van Stefan!) Opening seizoen 2013: twee weken lang hoogwater op de grote rivier en dat betekende ongekend veel maar ook hele grote vis in de boot!
Snoekbaars Stefan 99

99 cm; Stefan, 3 juni 2013

De zoveelste 'opstapper' die een enorme bak vangt. Hoe flikken ze dat toch steeds? Gevangen bij Peter in de boot tijdens zeer kneiterige hoogwater-omstandigheden. Opvallend staan er nog een paar 99+ megazanders uit die periode - begin seizoen 2013 - op deze pagina!
Snoekbaars Gerben 99
Snoekbaars Gerben 99
Snoekbaars Gerben 99

99 cm; Gerben, 30 oktober 2012

Lompe kribben-stofzuiger, gevangen aan de 'Gouden Konststok'. Draaide om een kribkopje heen en zag op de sonar een megadikke, groene streep die zich van de bodem losmaakte en rechtstreeks naar de shad toezwom. Zoog zonder pardon een 25 cm grote FT-replica met wapperstaart helemaal naar binnen... boem!
SnoekbaarsPeter 99

99 cm; Peter, 12 juni 2011

Schitterende oude dame met afgesleten borstvinnen en staart. Gevangen tijdens NKS Rivierwedstrijd op de Oude Maas. Stak zijn hengel even onder zijn kont voor een slok koffie... altijd gevaarlijk.... "poink!" Was uiteraard de gootste van de dag en destijds een dik PR.

99 cm (= PR!); René, oktober 1975

Helaas zijn er geen foto's van het PR van René, slechts een goed verhaal... Uit de tijd van het levende aasvisje. Een dagje op de Vinkeveense plassen in de roeiboot op anker en de pennetjes uit. Naast deze 99 cm werd diezelfde dag volgens René een nóg groter exemplaar verspeeld in het ankertouw... helaas geen bewijsmateriaal uit dit analoge kneitertijdperk, wél een mooie herinnering.